Göçük

GÖÇÜK KÖYÜ

 

Gazipaşa'ya bağlı Göçük Köyü, 19 kilometre uzaklıkta ilçenin doğusunda kurulmuş yüzölçümü geniş bir köydür. Köyün nüfusu 741, hane sayısı 220'dir. Dağınık bir yerleşime sahip olan Göçük Köyü, Alan, Teknecik, Sazak, Örtübükü, Sümbüller ve Eğrikorum mahallerinden oluşmaktadır. Şimdiki Kırahmetler ve Gökçebelen köyleri bu köyden ayrılmıştır. Köyün başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve işçiliktir. Köyde en çok zeytin, badem ve keçiboynuzu yetişmektedir. Taşımalı eğitim sisteminin olduğu köyde 1 tane ilkokul ve 6 tane cami bulunmaktadır. Daha önce karakolu ve sağlık ocağı bulunan köyde buralar kapanmıştır. Köy  Memililer, Erdoğanlar, Yusuflar, Şıhlar, Sümbüller, Tuncerler, Hacıhasanlar sülalelerinden oluşmaktadır.

 

BU KÖYÜN ADI DEĞİŞMEDİ

Köyün adı, kuruluşundan bu yana değişmemiştir. Köyün adını nereden aldığı yönünde birçok rivayet vardır. Yıllar önce köy halkı yaylaya göç ederken köyde kalan diğerleri, salgın bir hastalığa yakalanırlar ve büyük çoğunluğu vefat eder. Yaylada bulunan köylülerin bir kısmı, hastalığa yakalanmamak için Tarsus'a göç ederler. Ve gidenlerin köylerine de Göçük ismi verilmiştir. Tarsus’a giden köylüler Mayıs ayının ilk haftası yapılan yapılan Göçük Köyü Hıdırellez Şenliğine katıldılar.

 

KÖYÜN TARİHÇESİ

Köyün tarihi ile ilgili birçok rivayet vardır. Bunlardan en yaygın olanı, atalarımız 1600'lü yıllarda Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler'den olup, göçebe bir hayat sürmektedirler. O dönemde hayvancılık yaygındır. Köy halkından 3 kardeş Mısır'a medrese eğitimi almaya gider. Medrese eğitimlerini tamamlayıp köye geri geldiklerinde, akrabalarının Tarsus'a göçtüğü haberini alırlar. Bu 3 kardeşten Mehmet Efendi (Arap Işık), Gazipaşa'dan bir kızla evlenir ve buraya yerleşir. Alan Mahallesi'nden, Teknecik Mahallesi'ne kadar olan herkesin Arap Işık'ın (Mehmet Efendi) torunu olduğu bilinmektedir. Konuya bilimsel yaklaşan bazı kesimler ise, Gazipaşa köylülerinin birçoğunun Mısır'dan geldiği ve Mısır üzerinden Anadolu'ya gelen Türkler'in, Avşarlar ve Yörüklerin bir kolu olduğunu söylemektedirler. Bu kişiler, köyde kullanılan sözcük ve şivenin de öz Türkçe ile örtüştüğünü söyleyerek, bu kanıya varılabileceğini ifade etmektedirler.Osmanlı Dönemi'nde askere giden 80 kişiden sadece 3 tanesinin geriye dönebildikleri bilinmektedir.

 

Göçük Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret93828