Çamlıca

ÇAMLICA KÖYÜ

Gazipaşa'ya bağlı Çamlıca Köyü, ilçe merkezine 26 kilometre uzaklıkta Toros dağlarının eteğinde bir köydür. 217 nüfuslu köyün hane sayısı 50'dir. Dağınık bir yerleşimi olan köy, geçim kaynağını tarım, hayvancılıktan ve ormandan sağlamaktadır. Köyde badem ve nar ağacı çoğunluktadır. Bunun yanı sıra azda olsa seracılıkta yapılmaktadır. Köy nüfusunun büyük çoğunluğunu orta yaşın üzerindeki insanlar oluşturmaktadır. Gençler ise genellikle çalışmak için Alanya'yı tercih etmektedirler. Merkez ve Kaman olmak üzere iki mahallesi bulunan köyün öğrencileri, taşımalı eğitim kapsamında Karatepe Köyü'ndeki ilköğretim okulunda eğitimlerini sürdürmektedirler. Köyde 1 cami, 1 okul ve 1 köy konağı vardır. Ayrıca Orman Kalkınma Kooperatifi de vardır. Gamanlı Kerimler (Özcanlar), Gamanlı Hasanlar (Sezerler), Yamanlar, Sönmezler, Çelikler, Görücüler ve Özdemirler, köyün önde gelen ailelerindendir. 
 
KÖYÜN İLK ADI HAYRADOS
                                                           
Köyün eski adı Hayrados'tur. Romalılar döneminde esir düşen işçileri devlet çalıştırmıştır. Hayradost isminde (İlginç kişilikli) bir inşaat işçisi de bu köyde bir süre çalışmıştır. Ve köye bu işçinin adı verilmiştir. Daha sonra köyde çam ağacının çok olmasından dolayı, Çamlıca adı verilmiştir.

 

MEHMET ALİ KEYA

Bu köye ilk yerleşen Mehmet Ali Keya'dır. Şimdiki Yamanlar sülalesinin de kökenidir. Bu ağa Hayrados'ta bir ev yaptırmış, bu evin ismi de "Yeni Dam" olmuştur. Yeni Dam'da tam 18 aile birlikte yaşamıştır. Mehmet Ali Keya'nın 25 devesi, bir hayli sığırı, keçisi, tarlası ve parası vardır. Hiç kimse bu ağaya karşı gelemezmiş, ağanın çifti sürülür, hayvanları otlatır, tarla işleri yapılır, hatta ev işlerini yapacak bir hizmetçisi de vardır. Bu ağa, evlenecek kişilere yardım eder, herkesin yiyecek, içeceğini temin etmiştir. Köylüler de ağaya saygı duyar, bir dediğini iki etmemişlerdir. Bu ağadan türeyen kişilerin sayısı günümüzde 700-800'e ulaşmıştır. Köye ilk camiyi de Mehmet Ali Keya'nın oğlu Hacı Hüseyin Keya yaptırmıştır. Bu kişi, oğullarına vasiyet etmiş "Ben hacdan dönerken, Ahmedil Beleni'nde çıktığımda, caminin sıvandığını göreceğim" demiştir. Ama Hacı Hüseyin Keya'ya caminin yapıldığını görmek nasip olmamıştır. Daha sonra bu köye Kaledran'dan göçen 'Kerimler' sülalesi de Kaman Mahallesi'ne göçerek, bu köye yerleşmişler ve çoğalmışlardır. 

 

KÖYDEKİ AT OLAYI

Bilindiği gibi, Türklere Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu kapısı açılmıştır. Mehmet Ali Keya adında bir ağa da göç ederek, Silifke'ye yerleşmiş ve burada bir süre konaklayarak yoluna devam etmiştir. Gazipaşa'ya geldiğinde Çandırlı'ya yani bugünkü Beyobası Köyü'ne yerleşmiştir. O zamanlarda Gazipaşa'da Dere Beyliği kurulmuştur. At o zaman çok değerlidir. Mehmet Ali Keya'nın meşhur bir atı vardır. Müstantik (Hakim) bu atı istemiştir. Mehmet Ali Keya da atı vermek istemediğinden buradan göç etmiştir. Hayrados'a, şimdiki Çamlıca Köyü'ne yerleşmiştir. Dere Beyliği burada da ağayı rahat bırakmayarak, tekrar göçe zorlamıştır. Mehmet Ali Keya, buradan da göç ederek Barcın Yaylası'na yerleşmiştir. Müstantik, atı alamayınca yapacak bir şey de kalmamıştır. Ve Mehmet Ali Keya, at konusunda kararlılığını sürdürmüştür ve köye tekrar geri dönmüştür.   

AT TUTKUSU DEVAM EDİYOR

Köye ilk yerleşen kişi olarak tarihe geçen Mehmet Ali Keya'nın, atını hakime vermemek için köyünü terk ettiğini yukarıda belirtmiştik. Bu sülalenin at tutkusu günümüzde de devam etmektedir.

 

Çamlıca Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam26
Toplam Ziyaret93892