Beyobası

BEYOBASI KÖYÜ

Gazipaşa'ya bağlı Beyobası Köyü, ilçe merkezine en yakın köydür. Sadece 1 kilometre uzaklıkta, 2130 nüfusu ve 1000 hanesi vardır. Düz ve eğimli bir arazi üzerine kurulan köyün Çandırlı, Mırıklar, Kerimler ve Boksak adında 4 tane mahallesi bulunmaktadır. Köyün en önemli geçim kaynağı tarımdır. Hayvancılığın yok denecek kadar az kaldığı köyden ilçe merkezinde esnaflık yapan çok sayıda kişi vardır. Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte köy halkı, merkezden 64 kilometre uzaklıktaki Çayıryakası Yaylası'na göç etmektedirler. Okuma yazma oranının yüksek olduğu köyden önemli devlet dairelerinde memurlar görev yapmaktadır. Burdur Mahalli İdareler Müdürü Fevzi Ertekin de bu köydendir. Köyün başlıca aileleri Kılınçlar (Köseler), Torunlar, Tuncerler, Oğuzlar, Gümüşhaneliler, Aydınlar, Yağcılar, Erdoğanlar, Kerimler, Mercanlar, Kileciler, İnceğizliler, Mustanlılar ve Çetinerler'dir.


KÖY ADINI HAMAMDAN ALDI

Beyabosı'nda eski bir hamam bulunmaktadır (Şu an harabe halde). 1800'lü yıllarda açılmış olan hamamı köye gelen önemli isimler kullanmışlardır. Beyler Hamamı adındaki hamam, Gazipaşa'nın ilk hamamıdır. Köyün şu andaki adı olan Beyobası, bu hamamdan esinlenerek verilmiştir.


KÖYÜN TARİHÇESİ

Köye ilk olarak Abdurrahman Kahya ve Köse Mehmet lakaplı 2 kişi yerleşmiştir. Köy genel olarak bu kişilerden türemiştir. Köy sınırlarında manastır ve tatlı su mağarası bulunmaktadır. Mağaranın suyu yaz mevsiminde bile oldukça soğuktur. Beyobası Köyü'nün, ilçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu bilinmektedir.
Köyde eskiden düğünler davul zurna eşliğinde yapılırken, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte köy düğünleri yerini salon düğünlerine bırakmıştır.

 

Beyobası Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam11
Toplam Ziyaret93819