Küçüklü

KÜÇÜKLÜ KÖYÜ

 

Gazipaşa'ya bağlı Küçüklü Köyü, ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta, en yakın köylerden biridir. Geniş bir yüzölçüme sahip ve yamaç bir arazi üzerine kurulu köyün nüfusu 630, hane sayısı 187'dir. Köye bağlı Yörükler, Yöreme, Tefekli, Balcılar, Sarıyer, Çakmak ve Gökçeler mahalleleri bulunmaktadır.
Yaz aylarında 130 kilometre uzaktaki Barcın Yaylası'na göç edilmektedir. En önemli geçim kaynağı tarımdır. Hayvancılık son yıllarda azalmıştır. Hayvancılık yapanların çoğunluğu yaylaya Mayıs ayında giderler ve Kasım ayında köye geri dönerler. Köyde ayrıca dokumacılık da yaygındır. Köyde 3 okul bulunmaktadır, bir tanesi taşımalı eğitim nedeniyle kapalıdır. Ayrıca 2 cami vardır. Okuma yazma bilmeyen yoktur. Burdur Eski Valisi Süleyman Oğuz, bu köy nüfusuna kayıtlıdır. Köyün belli başlı aileleri Oğuzlar, Tuncerler, Uysallar, Sönmezler Çelikler ve Akarlar'dır.


KÖYÜN İLK ADI OMURHAN

Köy, 1600'lü yıllarda Omurhan Köyü olarak kurulmuştur. 1900'lü yıllara kadar bu isimle bilinen köyün adı, yine bu yıllarda Perakende Küçükçü olarak  değiştirilmiştir. Köyün, dağınık bir yerleşime sahip olduğu için Perakende Küçüklü adını aldığı bilinmektedir. Bu yıllarda şimdiki Korubaşı, İnceağrı Küçüklü, Aydıncık Köyü ise Pazarcı Küçüklü olarak kayıtlarda kalmıştır. 1950-60 yıllarında ise benzeri isimleri taşıyan köylerin de isimlerinin değiştirilmesiyle birlikte köyün yeni adı Küçüklü olarak değiştirilmiştir.


MAĞARADA YAŞANTI DÖNEMİ

Köyde Ağlıca Tepesi'nde Bizans İmparatorluğu'na ait tarihi bir kale bulunmaktadır. Geniş bir alanı kapsayan kale, günümüzde koruma altındadır. Orman çalılıklarının arasında yok olmaya yüz tutmuş tarihi kaleye bakım gerekmektedir. 1600'lü yıllarda ilk adını alan köyde, 1900'lü yılların ortalarına kadar insanlar mağaralarda (inlerde) yaşamışlardır. Hatta 8-10 ailenin aynı inde barındıkları bilinmektedir. Hayvanların da aynı inlerde yaşam sürdükleri söylenmektedir. Bu inler, günümüzde bile hayvan barınak yeri olarak kullanılmaktadır.


DÜĞÜN GELENEĞİ DEĞİŞTİ

Eskiden evlilikler görücü usulü yapılırdı. Düğünler de davul-zurna eşliğinde ve gelin eve at ile getirildi. Ancak şimdi teknolojinin gelişmesiyle birlikte düğünlerde at kullanılmaz olmuştur. Görücü usulü evlenen çift sayısı ise yok denecek kadar azalmıştır.

Küçüklü Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam34
Toplam Ziyaret93900