Çalıpınar

ÇALIPINAR KÖYÜ

İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta havaalanına 1 kilometre uzaklıkta yemyeşil bir köy Çalıpınar. Merkez, Hülümeler ve Hocalar mahallelerinden oluşan köyün nüfusu 503, hane sayısı ise 124'tür. Okur yazar oranının oldukça yüksek olduğu köyde en önemli geçim kaynağı tarımdır. Hayvancılık yok denecek kadar azdır. Seracılığın oldukça yaygın olduğu köyde hayvancılık yok denecek kadar azalmıştır. Yaz mevsiminde köy halkı şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Murtluin Yaylası'na göç etmektedirler. Köyün belli başlı aileleri Hülümeler, Kırıcılar, Memililer, Ahmetliler, Balılar, Kocamanlılar, Ağacıklılar, Alibülleler, Azımlar ve İsmailler'dir.


KÖYÜN ADI VE TARİHÇESİ

Köyün tarihi oldukça eskidir. Köyde 1888 yılında tapulama yapılmıştır. Köye ilk yerleşen aileler Küllüoğlu Mini Hasan, Eğrioğulları, Ahmetliler ve Göküller'dir. Köyün ilk adı Murişli'dir. Daha sonra Mertuin olmuştur. Son olarak 1960 yılından sonra Çalıpınar olarak değiştirilmiştir. Köyün adını doğasından aldığı bilinmektedir.


KÖYÜN GELENEKLERİ

Eskiden düğünlerde kadınlar ve erkekler ayrı ayrı yerlerde eğlenirlerdi. Ancak günümüzde bu tamamen tersi olmuştur. Eğlenceler artık birlikte yapılmaktadır.


BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALIĞI YAYGIN

Bu köyde böbrek yetmezliğinden otuza yakan insan hayatını kaybetmiştir. İlk başlarda hastalığın sudan kaynaklandığı sanılarak, söz konusu suyun alındığı çeşmenin kullanılmasına ara verilmiştir. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen heyet, çeşme suyu ile ilgili incelemede bulunmuştur. Laboratuvarda yapılan tahlil sonucunda ise suda hastalığa neden olan bir bulguya rastlanamamıştır. Köyün ileri gelenleri bu hastalığın ırsi olduğunu açıklamışlardır. Köy halkı, sık sık doktora giderek sağlık kontrolünden geçmektedirler. Hala 4 kişi diyalize girmektedir. Memililer ve İsmailler sülalelerinde, böbrek yetmezliği oldukça fazladır.

 

MEDRESEDE SALGIN ÖLÜMLERİ

Köyde 1800'lü yıllarda Medrese (Üniversite) kurulmuştur. Burada eğitim gören yaklaşık 40 öğrenci, salgın bir hastalıktan dolayı yaşamlarını yitirmişlerdir. Ölen öğrencilerin tamamı, Makmara Mevkii'ndeki mezarlığa defnedilmişlerdir. Şu an medrese yıkılmıştır ve yeri bile belirsiz olmuştur. Bu olay, yaşandığı dönemden bu yana dilden dile konuşuluyor. 

 

 

Çalıpınarı Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam22
Toplam Ziyaret93830