Korubaşı

KORUBAŞI KÖYÜ

 

Gazipaşa'ya bağlı Korubaşı Köyü, ilçe merkezine 3 kilometre mesafede en yakın köylerden birisidir. Düz bir arazi üzerine kurulmuş köyün nüfusu 1510, hane sayısı 300'dür. Köyün Sarıağaç, Canavarcık ve Sabık adında 3 tane mahallesi vardır. En önemli geçim kaynağı tarımdır. Seracılık oldukça yoğundur. Hayvancılık yok denecek kadar azdır. Köy nüfusuna kayıtlı çarşı merkezinde çok sayıda esnaf vardır. Halk Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği okuma yazma kursunda, köyden birçok kişi de okuma yazmayı öğrenmiştir. 102 yaşındaki Şadi Bulut da okuma yazma bilmektedir. Yazın havaların ısınmasıyla birlikte köy halkı, 55 kilometre uzaklıktaki Günnercik Yaylası'na göç etmektedirler. Köyün başlıca aileleri Bığıllar, Okullar, Mollaosmanlar, Postacılar, Hebibler ve Ramazanlar'dır.

 

KÖY VE GELENEKLERİ

Köyün daha önceki adı İnceağrı Küçüklü'dür. 1963 yılında Korubaşı olarak değiştirilmiştir. Etrafı dağlarla çevrili olduğu için köye bu ismin verildiği bilinmektedir. Köyde daha önce Romalıların ve Bizanslıların yaşadığı bilinmektedir. Köyde eskiden 4-5 kişiden Arap ve beraberindeki kişiler, düğünlerde ilginç gösteriler yapmışlardır. Ancak bu gelenek, salon düğünlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte sona ermiştir.

 

BU DA AŞK ŞEHİDİ

1890'lı yıllarda Hortlaklar adında ailenin genç bir kızları vardır. Genç kız, Beyrebucak Köyü'nden Salmanoğullarından Hasan oğlu Mehmet adında bir gence aşık olur. Ve iki genç görüşmeye başlarlar. Bir gün Mehmet köye kızla görüşmeye gelir. Kızın kardeşleri Mehmet'i görür ve öldürürler. Ölen genci deveye yüklerler, Oğlanöldüğü Mevkii'ne götürürler. Kız ise olayı Mehmet'in ailesine bildirir, yola işaretler bıraktığını ve cenazenin bir mağarada olduğunu söylemiştir. Ve aile, işaretler sayesinde mağarayı bulurlar. Kara Osman lakaplı bir kişi, eline çıra verilerek iple mağaraya indirilir. Kara Osman, Mehmet ve eşeğinin cenazesini bulur. Gencin cenazesini Beyrebucak Köyü'nde mezarlığa defnedilir. Salmanoğullarından Hasan oğlu Mehmet, aşk şehidi sayılır ve mezarına "Şehit" yazılıdır. Mezarlığın hemen yanında meşe ağacı bulunmaktadır. Köylüler tarafından mezar kutsal olarak görülmüştür. Ancak son zamanlarda bu inanç ortadan kalkmıştır.

Korubaşı Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret93822