Çakmak

ÇAKMAK KÖYÜ

Gazipaşa'ya bağlı Çakmak Köyü, ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta etrafı dağlarla çevrili şirin bir köydür. Mühüler, Tataracı, Karakaya ve Kömürlük mahallelerinden oluşan köyün nüfusu 275, hane sayısı 100'dür. 
Okur yazar oranının oldukça yüksek olduğu köyde taşımalı eğitim vardır. Köyde 1 okul, 1 cami bulunmaktadır. Tam ortadan akan Çakmak Çayı, köyü ikiye ayırmaktadır. En önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Çekirdeksiz nar ve keçiboynuzu (harnup) üretimi oldukça fazladır. Toprağının çok verimli olmasından dolayı şeftali, zeytin, murt ve nar başta olmak üzere bu köyde her türlü meyve ve sebze üretilmektedir. Antalya dışındaki illere bu köyden meyveler gönderilmektedir. Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte köy halkı, ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Çakmak ve 60 kilometre uzaklıktaki Şemsin yaylalarına göç etmektedirler. Köyün başlıca aileleri Çakmaklar, Hacıaliler, Ümmüler, Arapalilar ve Mollalar'dır.

KÖYÜN İLK ADI MÜHÜLER

Köyün tarihiyle ilgili fazla bir bilgi yoktur ancak bu bölgede Lidyalılar ve Romalıların yaşadığı, tarihi kalıntılardan anlaşılmıştır.
Köyün ilk adı Mühüler'dir. 1964 yılında adı Çakmak olarak değiştirilmiştir. Köyün bu adını, o yıllarda muhtarlık yapan Hasan Çakmak'ın soyadından aldığı bilinmektedir.


YAĞMUR İÇİN DUA

Köyde eskiden yağmur yağışının azaldığı dönemlerde köylüler, bir araya toplanıp Yığınca Mevkii'ne gitmişlerdir. Orada dua edip, kurban kesen köylüler, aynı yerde silahlar atmışlardır. Dua gününün ertesi ise yağmur yağdığı bilinmektedir. Ancak yeni nesil bu tür inançlardan uzaktır.

 

GAZİPAŞA'NIN ÖRNEK ÇİFTÇİSİ

Köyde 65 yaşında Kör Hasan lakaplı Hasan Duman adında, bahçesinde çeşitli meyveler üreten bir çiftçi yaşamaktadır. Gazetelerdeki meyvecilikle ilgili haberlerden etkilenerek bu işe başlayan Hasan Duman, şu anda bahçesinde avokado, karaincir, kivi, papaya, ceviz, nar, narinciye, muşmula (yeni dünya), mango, erik, şeftali, zeytin, karpuz, sedir, murt, ıhlamur ve fıstık çamı gibi çeşitli meyveler üretiyor, ihtiyacından fazlasını pazarda satıyor. Köyde muz hariç tüm meyvelerin yetiştirilebildiğini anlatan Duman, "Meyve üreterek köylülerimize örnek olmak istiyorum" diyor.

KÖYE BARAJ YAPILIYOR

Projesi tamamlanan Gökçeler Barajı bu köy sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy halkı, barajın adının değiştirilerek Çakmak adı verilmesini istiyorlar. Baraj yapımının tamamlanmasıyla birlikte ilçe genelinde elektrik sorununun tamamen ortadan kaldırılması planlanıyor.

 

Çakmak Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret93891