Kızılgüney

KIZILGÜNEY KÖYÜ

 

Gazipaşa'ya bağlı Kızılgüney Köyü, ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta, geniş bir çoğrafi yapıya sahiptir. Köyün 601 nüfusun ve 110 hanesi vardır. Kızılgüney Köyü, Merkez, Sarılar, Sağır, Köprübaşı ve Ulualan olmak üzere 5 mahalleden oluşmaktadır. Köyün geçim kaynağı tarım va hayvancılıktır ancak hayvancılık gün geçtikçe azalmaktadır. Zeytin ve keçi boynuzu (harnup) üretimi yaygındır. Son yıllarda genç kesimin çoğunluğu turizm kenti Alanya'da çalışmaktadır. Mezarardı Mahallesi ise yeni bir köy kurmak için köyden yarılmıştır. Köydeki okullardan biri Merkez, diğeri Köprübaşı Mahallesi'nde bulunmaktadır. Taşımalı eğitim de vardır. Kalburlar (Tekinler), Kayalar, Bilginler, Acarlar (Turlar), Gersekler (Tufanlar), Topallılar (Karatekeler), Balçıklar, Yılmazlar, Karataşlar, Aktaşlar, Aşkarlar, Karakuşlar ve Yeterler, köyün önde gelen ailelerindendir.
 
                                  KÖYÜN TARİHİ YERLERİ

Köyün Ulualan Mahallesi'nde Roma Dönemi'nden kalma tarihi bir çeşme bulunmaktadır. Çeşmenin üzerinde girland motif (çiçek demeti) vardır. Kolonlar ve çeşme üstünde bulunan figürler, bilinçsiz define avcıları tarafından kırılmıştır. Çeşme içerisinde suların birikmesi için dikdörtgen şeklinde küçük bir havuz yer almaktadır. Çeşme üzerinde kabartmalardan biri yaptıran kişinin resmi, diğeri ise eşinin resmidir. Ayrıca çeşmede iki tane yıldız resmi de vardır. Ulualan Mahallesi'nde, Tufan Dağı'nın eteğinde, Roma Dönemi'nden yani Milattan Önce 750’li yıllardan kaldığı tahmin edilen kalıntılar bulunmaktadır. Tepe üzerinde, kalenin hemen dibinde mezarlık yer almaktadır. Ayrıca kalede küçük mezarlar da vardır. O dönemdeki inanca göre, ölen kişinin birinin cesedi yakılmış ve külleri ostoteks denen küçük kapaklı taştan oyma mezara konulmuştur. Burada Roma Dönemi'nden kaldığı tahmin edilen kalıntıların büyük oranda tahrip edilmiş olduğu görülmektedir. İnsanların define bulma hayali ile yaptıkları kazılar, antik kente zarar vermiş ve burası yok olmaya yüz tutmuştur. Bu kalıntıların Helenistik Dönemi'nden yani Milattan Önce 330-30 yıllarından kalmış olabileceği tahmin edilmektedir.
Günümüzde bu kalıntıların hemen yanında bulunan Boncuklu adı verilen küçük tepede, uzun süre yağmur yağmadığı dönemlerde bütün köylü tarafından yağmur duası yapılmaktadır. Köprübaşı Mahallesi'nde ise tarihi bir köprü vardır. Mahallenin ulaşımının sağlandığı köprü, kullanılamayacak halde ancak mahalle halkı bu köprüyü mecburiyetten dolayı kullanmaktadırlar.

 

KIZILGÜNEY ADINI NEREDEN ALDI

Yaklaşık 100 yıl önce Karatepe ve Şahinler Köyü arasında bulunan Kızılcaköy'de, hayvancılıkla uğraşan bir aile yaşamıştır. Kızılcaköy, kışları çok soğuktur. Bir gün evin en yaşlısı, sabah namazı için kalktığında abdest alırken, soğuktan sakalı donmuştur. Bunun üzerine aile, daha sıcak bir yer arayışına girmiştir. Ve sabah güneşini gören ilk köylerden birisi olan şimdiki Kızılgüney Köyü'ne yerleşmişlerdir. Köyün ismi de Kızılcaköy'den güneye göç ettikleri için Kızılgüney olmuştur.

 

Kızılgüney Köyü

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam36
Toplam Ziyaret93902